Alles wat je moet weten voordat je begint aan de verfklus

Het begint vaak met een idee: een nieuwe kleur op de wand. Een bezoekje aan de winkel en je bent good to go. Maar er komt vaak net even wat meer bij kijken dan enkel de verf in de kleur naar keuze. Heb jij je wel eens verdiept in voorbereidende- en afwerkende specials? Hiermee realiseer je een mooier resultaat, welke ook nog eens langer mooi blijft!

Ga snel naar:
belang primer technische informatie verf pure & original

Wat is een verf primer?

Een primer zorgt voor een goede hechting tussen de ondergrond en de verf. Zo heeft een minerale verf altijd een primer nodig welke een bruggetje bouwt tussen een (synthetische) ondergrond en de minerale kalkverf. Om het verfresultaat zo fraai mogelijk af te leveren is hiervoor daarom vrijwel altijd een bijbehorende primer aangeraden. 

Daarnaast maakt een primer de ondergrond geschikt om hier een verf op aan te brengen. Is de ondergrond bijvoorbeeld poreus, of zuigt deze erg veel, dan kan een fixatie of een primer de ondergrond voorbereiden voor het gebruik van een verf. Zo verminderd WallPrimMuur primer Pro de zuiging van de ondergrond waardoor je minder verf voor de afwerking nodig hebt en je een mooier eindresultaat realiseerd. 

Primer van Pure & Original of ander merk?

De primers en verfsoorten van Pure & Original zijn op elkaar afgestemd om samen te gebruiken. Zo weten we na tijden van testen en ontwikkelen dat WallPrimMuur primer Pro het mooiste eindresultaat geeft in combinatie met Fresco100% minerale kalkverf met kleurnuances kalkverf. Uiteraard geldt dit ook voor de andere verfsoorten.

Kies je en primer van een ander merk dan is het niet te zeggen wat het eindresultaat zal zijn. Daarom adviseren wij: gebruik de producten die op elkaar afgestemd zijn. Het zou zonde zijn als het resultaat tegenvalt omdat je een primer hebt gebruikt welke je toevallig nog had staan, maar daarmee de verf van de muur valt...
WallPrim Pro Terracotta primer aanbrengen met roller schilderenWallPrim Pro Terracotta | Casa krullenbol
Fresco Terracotta oranje woonkamer met grijze bank en houten salontafelFresco Terracotta | Casa krullenbol

Wanneer gebruik je een primer?

Je gebruikt een primer wanneer dit wordt aangeraden in het technische fiche van het te gebruiken product. Het kan per verfsoort of ondergrond verschillen of je wel of geen primer moet gebruiken. 

Welke primer heb ik nodig?

Je gebruikt een de primer welke wordt aangeraden in het technische fiche van het te gebruiken product. Het kan per verfsoort of ondergrond verschillen welke primer moet gebruiken. 

Gekleurde verf primer

De primers van Pure & Original zijn vaak naast wit (kleur White) ook verkrijgbaar op kleur. Zo kun je de primer al aanbrengen in de kleur welke je gekozen hebt voor de afwerking. 

Het voordeel van primer op kleur is dat je werkt met kleur laagopbouw. Hoe meer lagen van kleur je aanbrengt, hoe dieper en voller de kleur wordt.
Waarom zou je kiezen voor een primer in de kleur White? Wanneer je aan de slag gaat met verschillende kleuren en je overal dezelfde primer voor nodig hebt kan het handig zijn om te kiezen voor een witte primer, zeker wanneer het allemaal kleine wandjes of kleurvlakken zijn.

Grondverf, primer of multiprimer

… zijn allemaal lagen welke je opzet tussen de ondergrond en de verf. In feite doen ze het zelfde: ze zorgen voor een goede hechting tussen de ondergrond en de verf. Hetgeen je op hout zet voordat je gaat lakken wordt vaak grondverf genoemd. Zodra je het ook kan opzetten op andere ondergronden zoals kunststof of metaal wordt het een primer genoemd. Zodra het toegepast kan worden op nog meer ondergronden wordt het een multiprimer genoemd.

De termen worden erg veel door elkaar heen gebruikt. Om het overzichtelijk te houden hoemen wij al deze producten primers. 

Pure & Original voorbereidende producten

Pure & Original heeft verschillende voorbereidende producten zoals primers en fixaties in het assortiment.

> Bekijk hier het overzicht
Dead Flat Eco Sealer aanbrengen badkamer muur Marrakech Walls beschermen vocht waterDead Flat Eco Sealer | Marit Saladini
Dead Flat Eco Sealer badkamer muur Marrakech Walls beschermen vocht waterMarrakech Walls Ashes

Waarom verf afwerken?

Er zijn verschillende redenen waarom je verf zou willen afwerken. Soms wil je een andere finish, bijvoorbeeld een hoogglans afwerking of een verdieping van de kleur en kleurnuances. Het kan ook zijn dat je de verf wilt beschermen tegen vocht en vuil, dan ga je aan de slag met een sealer. 

Verf beschermen tegen vocht

Veel verven zijn gevoelig voor vocht en vuil. Dit kan sporen achterlaten zoals vlekken of glansplekken door het poetsen. Wil je een ruimte schilderen welke gevoelig is voor vocht en vuil, zoals de keuken, badkamer, hal of kinderkamer? Dan zijn er twee dingen welke je kunt doen: kiezen voor een afwasbare muurverf zoals LicettoMatte, hyper afwasbare muurverf, of de verf afwerken met een sealer.

Pure & Original afwerking producten

Pure & Original heeft verschillende afwerking producten zoals sealer en natuurlijke wax in het assortiment.

Bekijk hier het overzicht
Pure & Original non-paint assortiment kwast, spatel, rollerCami Tidbits
Pure & Original Fresco Pro kalkborstelPure & Original Fresco Pro kalkborstel

Welke soorten kwasten zijn er?

Pak wanneer je een verfklus opstart nooit zomaar de eerste beste kwast uit de schuur, of uit het schap in de winkel. Kijk altijd goed met welk type verf je aan de slag gaat en of jouw kwast daar voor geschikt is. Goed om te onthouden: kwasten met een houten handvat zijn professionele kwasten welke, bij correct onderhoud, jaren mee kunnen gaan. Kwasten met een plastic handvat zijn weggooi kwasten, hiervan vallen de haren snel uit en ze zijn vaak lastig schoon te maken. 

Over het algemeen kan je kwasten onderscheiden in 5 verschillende cattegoriën: kwasten voor watergedragen verf, kwasten voor oliegedragen verf, kalkborstels, spalters, bokkepoot kwasten.
  • Kwasten voor watergedragen verf: dit zijn de kwasten in het Pure & Original Non-paint assortiment. Kwasten voor watergedragen verf hebben zachte synthetische haren (of een mix met natuurlijke haren) welke zorgen voor een mooie vloei van watergedragen (lak)verf. 
  • Kwasten voor oliegedragen verf: deze kwasten hebben vaak hardere haren dan die voor watergedragen verf. Gebruik je een kwast voor oliegedragen verf om watergedragen lak mee op te zetten zal de verf minder mooi vloeien waardoor je strepen van de kwast kan blijven zien.
  • Kalkborstels: borstels speciaal afgestemd op de verwerking van kalkgedragen verven.
  • Spalters: dunne platte kwasten voor het aanbrengen van sealer, kalkverf of krijtverf.
  • Bokkepoot kwasten: kwasten met een schuine kop en lange houten steel. Ook wel bekend als radiator kwasten. 

Ronde of platte kwast gebruiken?

Of je een ronde- of een platte kwast gebruikt is vaak maar net wat je zelf het fijnst vind werken. Toch zijn er wel een aantal punten om op te letten wanneer je verfmateriaal aanschaft voor je klus.

Voor lakverven wordt vaak een ronde kwast gebruikt, hiermee vloeit de lakverf vaak mooier.
Voor sealers wordt altijd een platte kwast gebruikt, dit kan een gewone platte kwast zijn of een spalter. Ook voor het aanbrengen van muurverven wordt over het algemeen gekozen voor een platte kwast.

Blokborstel, blokkwast of kalkkwast

Een blokborstel is hetzelfde als een blokkwast. Dit is een brede, dikke kwast welke vaak gebruikt wordt voor het schilderen van grote oppervlakten of kalkverven.

Een kalkkwast is een kwast van het type blokborstel en is speciaal ontwikkeld voor het verwerken van kalkverf. De inzet en lengte van de haren, het soort haren én de kwaliteit hier van dragen bij aan het uiteindelijke eindresultaat van de kalkverf. Zo zorgt de juiste borstel (kwast) er voor dat de verf optimaal tot zijn recht komen en de nuances goed overkomen.

Voor de verwerking van Fresco100% minerale kalkverf met kleurnuances kalkverf heeft Pure & Original de Fresco Pro Kalkborstel in het assortiment.

Pure & Original non-paint

Pure & Original heeft een uitgebreid assortiment non-paint, zoals ronde- en platte kwasten, spalters, een kalkborstel en een verfspatel. 

Bekijk hier het overzicht