Kalkverf: Milieuvriendelijke verf, unieke uitstraling | Pure & Original
Webshop dealer login

Fresco - kalkverf

Onze Fresco kalkverf is een 100% ecologische en duurzaam geproduceerde natuurverf, samengesteld uit gebluste kalk en natuurlijk pigmenten. Kalkverf kan overal in huis worden toegepast, zelfs in de badkamer en in de keuken!
 
 • 100% mineraal en dus milieuvriendelijk
 • Voorkomt vochtproblemen, is zeer ademend en sluit de muur niet af
 • Kalkverf heeft een unieke, bijzonder mooie uitstraling
 • Is onbrandbaar
 • Is schimmel- en moswerend
 • Zorgt voor een aangename atmosfeer in de ruimte
Op deze pagina vind je informatie over:
 • Kalkverf aanbrengen
 • Instructie video’s
 • Fresco kalkverf in de badkamer en keuken
 • Inspiratie & tips magazine
 • Kalkverf op spachtelputz
 • De geschiedenis van kalkverf
 • Wat is het verschil tussen kalkverf en kalkmat?
 • Voor en nadelen van kalkverf
 • Het originele Pure & Original blik

Kalkverf aanbrengen

Kalkverf aanbrengen is heel eenvoudig.
Het unieke van kalkverf is de kleurnuance en het streperige of wolkerige effect. Om deze bijzonder mooie uitstraling te verkrijgen, hoeft u geen speciale techniek toe te passen. De kleurnuances zitten in de verf. U hoeft dus geen 2 kleuren over over elkaar heen zetten, of andere moeilijke en lastige werkwijzen toe te passen.

Aanbrengen doet u met de kalkkwast, dit is een blokborstel met extra lange en stevige haren.
Dit schildert eenvoudiger, makkelijker en sneller. U kunt de verf ook Al Fresco opzetten, dit betekent dat u de verf aanbrengt met een kwast die u eerst in water doopt. Hierdoor wordt de verf onregelmatig verdunt wat het kalkeffect aansterkt op de plekken waar u de verf heeft aangezet. 

Behandel de muur voor met Pure & Original WallPrim,  voor de optimale hechting. 
Met 1 liter kalkverf kunt u ca. 8 - 12 vierkante meter van één laag voorzien. Past u de Al Fresco methode toe, dan kunt u, doordat de verf meer verdund wordt, een groter oppervlakte schilderen. Heeft u meer dan een blik nodig, meng dan de verf vooraf om kleurverschillen te voorkomen. Een kleur van kalkverf kan iets anders tonen op de muur dan op een staal. Dit komt door de werking van de mineralen in de kalkverf, de ondergrond en zuiging van de muur.

Werkt u voor het eerst met kalkverf? Maak dan een proefstuk en probeer verschillende technieken. Het zelf proberen in de praktijk is de beste leerschool.
Instructie video Fresco kalkverf Pure & Original
Instructiefilm aanbrengen van Kalkverf
Fresco kalkverf in de kleur Steel Blue, toegepast in de keuken
Fresco kalkverf Coffee Cream, toegepast op het plafond en de muren in de keuken

Fresco kalkverf in de badkamer en keuken

Kalkverf is ademend, schimmel- en bacterie werend en is daarom uitermate geschikt voor in de badkamer en keuken.

Om de kalkverf te beschermen tegen vocht, kunt u bijvoorbeeld de Dead Flat Eco Sealer aanbrengen, dit maakt de verf gemakkelijk afneembaar. U kunt ook kiezen voor een andere afwerking, zoals de Kalkzeep

Kalkverf op spachtelputz

Een reliëf, zoals spachtelputz, op de wand zitten? Vlak stucen is een mogelijkheid, of gewoon laten zitten!
Kalkverf kan prima worden aangebracht op een structuur wand zoals spachtelputz. Het reliëf geeft samen met de kalkverf een bijzonder effect aan de wand.

Er is geen andere werkwijze nodig als op een standaard wand. Mogelijk zal de structuurwand wel om wat meer verf vragen doordat je een 3D-object verft. Door de structuur is het lastig om in banen te schilderen. Daarom is de ‘criss-cross’ methode op een structuur wand beter toe te passen. Hierdoor zal een wolkerig-effect ontstaan.

Kleurnuances kunnen iets minder zijn dan op een vlakke wand. Doordat de lichte nuances mogelijk iets wegvallen, zullen de kleuren vol en warm tonen. De structuur heeft bijna een fluweelachtig effect aan de wand.
Fresco kalkverf in de kleur Black Hills
Fresco kalkverf in de kleur Old Romance

De geschiedenis van kalkverf

Kalkverf is een van de meest authentieke verfsoorten. Het bestaat al honderden jaren en wordt door Pure & Original op traditionele wijze gemaakt in meer dan 100 schitterende kleuren

Water samengevoegd met gebluste kalk is al eeuwen een praktische oplossing geweest voor het beschermen en verfraaien van wanden. In bepaalde regio’s binnen Europa brachten boeren ieder jaar rond Pasen kalkverf aan in de stallen om deze te ontsmetten en te beschermen tegen vocht. Kalk zal de poriën van de ondergrond niet afsluiten waardoor een ademend karakter ontstaat. 
Kalkverf wordt vandaag de dag veelal als decoratieve wandafwerking toegepast. Het heeft een mat en poederig uiterlijk met een hoge dekkracht. 

Bezoek een van de showrooms van onze dealers. Zij hebben alle verfsoorten, dus ook de Fresco kalkverf, op wanden toegepast. 
De uitstraling en sfeer kunt u dan direct ervaren.

Wat is het verschil tussen kalkverf en kalkmat?

Wat het verschil is tussen kalkmat en kalkverf, is eigenlijk heel simpel. Kalkverf is een verf op basis van kalk, het is dus een verfsoort. Kalkmat is het effect van kalkverf, wat dus geen echte kalkverf is. Kalkmatte verf is een matte muurverf met een zeer mat kalkeffect. Een matte finish dus.

Kalkmatte verf is vaak goedkoper dan kalkverf. Dit komt doordat de verf enkel de uitstraling geeft van kalkverf, maar dit niet is. Verf met een kalkmat effect bevat vaak ook niet de unieke eigenschappen welke een verf op basis van kalk wel bevat, zoals volle kleurnuances, kleurnuances, vochtregulerende eigenschappen en het afhouden van schimmel.
Verschil kalkverf en kalkmat

Voor- en nadelen van kalkverf

Kalkverf van Pure & Original is een duurzame verf, die op authentieke wijze gemaakt wordt door mensen met passie voor het vak. De verf is 100% mineraal en gekleurd met 100% natuurlijke pigmenten, dus milieuvriendelijk. De uitstraling is extreem mat, uw muren krijgen een ‘verweerde’, doorleefde uitstraling die mooier en mooier wordt naarmate de tijd verstrijkt.

Fresco kalkverf van Pure & Original is:
 • Onbrandbaar, schimmel en moswerend.
 • Voorkomt vochtproblemen, ademt en sluit de muur niet af.
 • Heeft een bijzonder mooie en unieke uitstraling.

Ondanks de vele voordelen van kalkverf heeft het ook beperkingen:
 • Overschilderen kan, maar breng dan altijd eerst een laag Pure & Original fresco Special Fix aan. Daarna kunt u met een andere verf verder.
 • Lokaal bijwerken is lastig en geeft snel kleurverschil.
 • Kalkverf staat erg open en neemt daardoor snel water en vet op. Bij gebruik in de keuken is het daarom raadzaam ter bescherming een sealer aan te brengen.
 • In de badkamer is bij rechtstreeks watercontact bescherming met een sealer raadzaam.
Fresco kalkverf in de kleur Black Truffle, toegepast in de slaapkamer
Het originele Pure & Original blik

Het originele Pure & Original blik

Wil je graag kalkverf van Pure & Original toepassen? Voorkom dan teleurstelling en doe je aankoop bij een dealer van ons, en laat geen andere verf inkleuren met onze kleuren.
De kwaliteit, eigenschappen en uitstraling van onze verf wordt bepaald door zowel de basis, als de pigmenten. Vervang je één van deze twee door een ander merk, kan het resultaat tegenvallen.

Om zeker te weten dat je ons product koopt, moet het gemengd en verkocht worden het originele Pure & Original blik.