Kalkverf: Milieuvriendelijke verf, unieke uitstraling | Pure & Original

Fresco - kalkverf

Onze Fresco kalkverf is een 100% ecologische en duurzaam geproduceerde natuurverf, samengesteld uit gebluste kalk en natuurlijk pigmenten. Kalkverf kan overal in huis worden toegepast, zelfs in de badkamer en in de keuken!
 
 • 100% mineraal en dus milieuvriendelijk
 • Voorkomt vochtproblemen, is zeer ademend en sluit de muur niet af
 • Kalkverf heeft een unieke, bijzonder mooie uitstraling
 • Is onbrandbaar
 • Is schimmel- en moswerend
 • Zorgt voor een aangename atmosfeer in de ruimte

Kalkverf aanbrengen

De ondergrond moet geschikt zijn voor kalkverven (absorberend en niet waterafstotend). Het te schilderen oppervlak dient schoon, droog, stof- en vetvrij te zijn. Door een goede oppervlakte voorbereiding help je het verfsysteem in langdurige bescherming.

   
 1. Ondergrond voorstrijken met Pure & Original WallPrim.
 2. Indien reparatieplekken aanwezig zijn, deze lokaal voorstrijken en daarna de hele muur met Pure & Original WallPrimMuur primer. Sterk zuigende ondergronden (zonder reparatie plekken) voorstrijken met Pure & Original Wallfix.
 3. Verdun de Fresco100% minerale kalkverf met kleurnuances (indien nootzakelijk) met max. 10% tot de dikte van magere yoghurt. 
 4. Breng Fresco aan met een langharige blokkwast, doek of spons. Schilder niet in direct zonlicht. Schilder vanuit een droog oppervlak naar een nat, reeds geschilderd oppervlak. Voor gebruik goed roeren en controleer de kleur.
 5. Laat minimaal 8 uur drogen en breng de tweede laag aan. De tweede laag zal de uiteindelijke kleur geven.

Let op: hoe meer er verdund wordt, hoe meer het kalkeffect naar boven komt. Dit komt meer tot uiting in de donkere kleuren. Daarom is het afgeraden om verf op XD basis te verdunnen. Op welke basis jouw kleur is, staat op de sticker op het blik.

Tip: zet altijd eerst een proefvlak op.
Pure & Original - Fresco kalkverf
Instructiefilm aanbrengen van Kalkverf
Fresco minerale kalkverf kleur Steel Blue, op de muren in de keuken
Fresco kalkverf kleur Coffee Cream beige, op het plafond en de muren in de keukenSarah van Hoven, WLS

Fresco kalkverf in de badkamer en keuken

Kalkverf is ademend, schimmel- en bacterie werend en is daarom uitermate geschikt voor in de badkamer en keuken.

Om de kalkverf te beschermen tegen vocht, kunt u bijvoorbeeld de Dead Flat Eco Sealer aanbrengen, dit maakt de verf gemakkelijk afneembaar. U kunt ook kiezen voor een andere afwerking, zoals de Kalkzeep

Kalkverf op spachtelputz

Een reliëf, zoals spachtelputzDit is een kunsthars gebonden wandafwerking en laat een korrelstructuur achter op uw wand of plafond. Deze structuur komt door de steenkorreltjes die in de spachtelputz zijn verwerkt. Klik op de link voor meer informatie, op de wand zitten? Vlak stucen is een mogelijkheid, of gewoon laten zitten!
Kalkverf kan prima worden aangebracht op een structuur wand zoals spachtelputz. Het reliëf geeft samen met de kalkverf een bijzonder effect aan de wand.

Er is geen andere werkwijze nodig als op een standaard wand. Mogelijk zal de structuurwand wel om wat meer verf vragen doordat je een 3D-object verft. Door de structuur is het lastig om in banen te schilderen. Daarom is de ‘criss-crossCriss-Cross is de manier van het aanbrengen van de verf. En in dit geval is dat kris-kras.
Klik op de link voor meer informatie
’ methode op een structuur wand beter toe te passen. Hierdoor zal een wolkerig-effect ontstaan.

Kleurnuances kunnen iets minder zijn dan op een vlakke wand. Doordat de lichte nuances mogelijk iets wegvallen, zullen de kleuren vol en warm tonen. De structuur heeft bijna een fluweelachtig effect aan de wand.
Fresco kalkverf kleur Black Hills, groen, in de keuken op een spachtelputz muur.
Boven een oude schouw, openhaard, Fresco kalkverf kleur Old Romance

De geschiedenis van kalkverf

Kalkverf is een van de meest authentieke verfsoorten. Het bestaat al honderden jaren en wordt door Pure & Original op traditionele wijze gemaakt in meer dan 100 schitterende kleuren

Water samengevoegd met gebluste kalk is al eeuwen een praktische oplossing geweest voor het beschermen en verfraaien van wanden. In bepaalde regio’s binnen Europa brachten boeren ieder jaar rond Pasen kalkverf aan in de stallen om deze te ontsmetten en te beschermen tegen vocht. Kalk zal de poriën van de ondergrond niet afsluiten waardoor een ademend karakter ontstaat. 
Kalkverf wordt vandaag de dag veelal als decoratieve wandafwerking toegepast. Het heeft een mat en poederig uiterlijk met een hoge dekkracht. 

Bezoek een van de showrooms van onze dealers. Zij hebben alle verfsoorten, dus ook de Fresco kalkverf, op wanden toegepast. 
De uitstraling en sfeer kunt u dan direct ervaren.

Wat is het verschil tussen kalkverf en kalkmat?

Wat het verschil is tussen kalkmat en kalkverf, is eigenlijk heel simpel. Kalkverf is een verf op basis van kalk, het is dus een verfsoort. Kalkmat is het effect van kalkverf, wat dus geen echte kalkverf is. Kalkmatte verf is een matte muurverf met een zeer mat kalkeffect. Een matte finish dus.

Kalkmatte verf is vaak goedkoper dan kalkverf. Dit komt doordat de verf enkel de uitstraling geeft van kalkverf, maar dit niet is. Verf met een kalkmat effect bevat vaak ook niet de unieke eigenschappen welke een verf op basis van kalk wel bevat, zoals volle kleurnuances, vochtregulerende eigenschappen en het afhouden van schimmel.
Verschil kalkverf en kalkmat

Voor- en nadelen van kalkverf

Kalkverf van Pure & Original is een duurzame verf, die op authentieke wijze gemaakt wordt door mensen met passie voor het vak. De verf is 100% mineraal en gekleurd met 100% natuurlijke pigmenten, dus milieuvriendelijk. De uitstraling is extreem mat, uw muren krijgen een ‘verweerde’, doorleefde uitstraling die mooier en mooier wordt naarmate de tijd verstrijkt.

Fresco kalkverf van Pure & Original is:
 • Onbrandbaar, schimmel en moswerend.
 • Voorkomt vochtproblemen, ademt en sluit de muur niet af.
 • Heeft een bijzonder mooie en unieke uitstraling.

Ondanks de vele voordelen van kalkverf heeft het ook beperkingen:
 • Overschilderen kan, maar breng dan altijd eerst een laag Pure & Original fresco Special Fix aan. Daarna kunt u met een andere verf verder.
 • Lokaal bijwerken is lastig en geeft snel kleurverschil.
 • Kalkverf staat erg open en neemt daardoor snel water en vet op. Bij gebruik in de keuken is het daarom raadzaam ter bescherming een sealer aan te brengen.
 • In de badkamer is bij rechtstreeks watercontact bescherming met een sealer raadzaam.
Fresco kalkverf in de kleur Black Truffle, toegepast in de slaapkamerMamen interiør
Het originele Pure & Original blik

Kalkverf kopen

Wil je graag kalkverf van Pure & Original kopen? Voorkom dan teleurstelling en doe je aankoop bij een dealer van ons en laat geen andere verf inkleuren met onze kleuren.
De kwaliteit, eigenschappen en uitstraling van onze verf wordt bepaald door zowel de basis als de pigmenten. Vervang je één van deze twee door een ander merk, dan kan het resultaat tegenvallen.

Om zeker te weten dat je ons product koopt, moet het gemengd en verkocht worden in het originele Pure & Original blik.