Kalkverf - Fresco

Informatie Fresco Kalkverf

Eigenschappen:
 • Waterbasis
 • Gekleurd met natuurlijke en organische pigmenten
 • Kalk mat
 • Kleurnuances
 • 100% mineraal
 • Zeer milieuvriendelijk
 • 100% recyclebaar
 • Hoog dekvermogen
 • Sterk dampdoorlatend
 • VOS vrij
 • Oplosmiddelvrij
 • Spanningsarm
 • Geen synthetische bindmiddelen
 • Bacterie- en schimmelwerend
 • Onbrandbaar
 • Weinig tot geen geur

Gebruik:
 • Binnen

Toepasbaar op:
 • (Nieuw) gestuukte wanden
 • Geschilderde wanden
 • (Vlies)behang
En meer, bekijk de technische informatie voor alle toepasbare ondergronden.
Fresco is een 100% minerale en zeer milieuvriendelijke kalkverf. De uitstraling wordt bepaald door de wijze van aanbrengen en de omstandigheden waaronder de verf wordt aangebracht.

Kalkverf is bacterie- en schimmelwerend, luchtzuiverend, hygiënisch, CO2 absorberend en neemt stikstofgassen op.

Vind een dealer in de buurt:
> Pure & Original winkels
Badkamer met kalkverf in grijs blauwe kleur. Gouden kranen en douche, bad op pootjes en palm.
Fresco Oxford Blue

Kalkverf in de badkamer en keuken

Kalkverf is ademend, schimmel- en bacterie werend en is daarom uitermate geschikt voor in de badkamer en keuken.

Dankzij het ademende karakter van de kalkverf kan deze het teveel aan vocht in de lucht opnemen, en weer loslaten zodra de luchtvochtigheid daalt. Dit bevorderd de leefomstandigheden en hebben vochtproblemen, zoals schimmels en bacteriën, minder kans. 

Doordat Fresco100% minerale kalkverf met kleurnuances een open structuur heeft en de wand niet afsluit is deze lastig schoon te maken. Je zou wel de wand voorzichtig kunnen afstoffen met een schone, niet vette stofdoek. Echter is het aangeraden om de wand met rust te laten tenzij het echt nodig is. Doordat kalkverf gevoelig is voor water is het niet mogelijk om een plekje te reinigen. Als je kalkverf wilt afnemen en beschermen tegen vocht, raden wij het gebruik van Dead Flat Eco SealerMatte sealer aan. Je kunt ook kiezen voor een andere afwerking zoals Lime SoapZachte glans met kleurverdieping of Italian WaxMatte of hooglans wax
Vrouw in de keuken met theepot, grijze hanglampen en blauw grijze wand met kalkverf in de kleur Blue
Fresco Blue Stone

Kalkverf op spachtelputz

Een reliëf, zoals spachtelputz, op de wand zitten? Vlak stuken is een mogelijkheid, of gewoon laten zitten! Kalkverf kan prima worden aangebracht op een structuur wand zoals spachtelputz. Het reliëf geeft samen met de kalkverf een bijzonder effect aan de wand.

Er is geen andere werkwijze nodig als op een standaard wand. Mogelijk zal de structuurwand wel om wat meer verf vragen doordat je een 3D-object verft. Door de structuur is het lastig om in banen te schilderen. Daarom is de ‘criss-cross’ methode op een structuur wand beter toe te passen. Hierdoor zal een wolkerig effect ontstaan.

Kleurnuances kunnen iets minder zijn dan op een vlakke wand. Doordat de lichte nuances mogelijk iets wegvallen, zullen de kleuren vol en warm tonen. De structuur heeft bijna een fluweelachtig effect aan de wand.
moonstone-fresco-green-lime-paint-wash-country-interior-pure-original-iris-floor
Fresco Moonstone

Kan je kalkverf overschilderen?

Een vraag die veel liefhebbers van kalkverven bezighoudt is of de verf over te schilderen is. Ja! Na droging is Fresco100% minerale kalkverf met kleurnuances direct over te schilderen met een nieuwe laag Fresco. Wil je kalkverf overschilderen met latex of een andere verfsoort? Breng dan eerst minimaal één laag Fresco Special FixMinerale muur fixeer aan.
Schema verschil kalkverf en kalkmat

Wat is het verschil tussen kalkverf en kalk mat?

Wat het verschil is tussen kalk mat en kalkverf, is eigenlijk heel simpel. Kalkverf is een verf op basis van kalk, het is dus een verfsoort. Kalk mat is het effect van kalkverf, wat dus geen echte kalkverf is. Kalk matte verf is een matte muurverf met een zeer mat kalkeffect. Een matte finish dus.

Kalk matte verf is vaak goedkoper dan kalkverf. Dit komt doordat de verf enkel de uitstraling geeft van kalkverf, maar dit niet is. Verf met een kalk mat effect bevat vaak ook niet de unieke eigenschappen welke een verf op basis van kalk wel bevat, zoals volle kleurnuances, vochtregulerende eigenschappen en het afhouden van schimmel.
Slaapkamer met donker blauwe kalkverf wanden en kleurrijk geel beddengoed
Fresco Steel Blue

Duurzame en circulaire verf

Tijdens het droog proces van kalkverf voegen water en kalk zich samen tot een stenen massa. CO2 is een belangrijk ingrediënt om dit proces te kunnen voltooien. Kalkverf absorbeert de COuit de lucht en heeft hiermee dezelfde functie als bomen in de natuur: de hoeveelheid COin de ruimte verminderen. 

Kalkverf is 100% recyclebaar en is hiermee een circulaire verf. Daarnaast is kalkverf ademend, bacterie- en schimmelwerend, luchtzuiverend en het absorbeert stikstofgassen.
belgian-wilderness-modern-interior-scandinavian-office-fresco-lime-paint-pure-original-mjolk
Fresco Belgian Wilderness | Mjolk

De geschiedenis van kalkverf

Kalkverf is een van de meest authentieke verfsoorten. Het bestaat al honderden jaren en wordt door Pure & Original op traditionele wijze gemaakt in meer dan 100 schitterende kleuren

Water samengevoegd met gebluste kalk is al eeuwen een praktische oplossing geweest voor het beschermen en verfraaien van wanden. In bepaalde regio’s binnen Europa brachten boeren ieder jaar rond Pasen kalkverf aan in de stallen om deze te ontsmetten en te beschermen tegen vocht. Kalk zal de poriën van de ondergrond niet afsluiten waardoor een ademend karakter ontstaat. 
Kalkverf wordt vandaag de dag veelal als decoratieve wandafwerking toegepast. Het heeft een mat en poederig uiterlijk met een hoge dek kracht. 

Bezoek een van de showrooms van onze dealers. Zij hebben alle verfsoorten, dus ook de Fresco kalkverf, op wanden toegepast. De uitstraling en sfeer kunt u dan direct ervaren.

Hoe moet je kalkverf aanbrengen?

Je kunt kalkverf aanbrengen met de speciale Fresco Pro Kalkborstel. Dit is een lekkere grote blokkwast welke de verf goed uitspreidt over de muur.

Naast het gebruik van de Fresco Pro Kalkborstel kun je er ook voor kiezen om kalkverf aan te brengen met een schone, vetvrije katoenen doek. Door de doek in losse bewegingen over de muur te halen wrijf je de kalkverf er als het ware op, dit geeft een unieke uitstraling. Zeker de moeite waard om eens te proberen!

Het is niet mogelijk om kalkverf airless aan te brengen. Je hebt de handmatige beweging nodig om de structuur in de verf aan te brengen en de nuances goed tot zijn recht te laten komen. Als je graag airless wilt schilderen kun je beter kiezen voor een muurverf met egale afwerking, zoals krijtverf.

Kalkverf verdunnen Pure & Original Post Modern Mauve

Moet je kalkverf verdunnen? En hoe onstaan de nuances in kalkverf?

Verdunnen van Fresco is niet nodig. Omdat Fresco een natuurlijk product is, zal de dikte van de verf verschillen naargelang de kleur. De eerste laag kan sterke kleurnuances vertonen, deze verzachten na het aanbrengen van de tweede laag.

De nuances in kalkverf ontstaan vanzelf. De nuances worden namelijk gecreëerd door de ingrediënten waar de verf uit ontstaat, waar kalk een belangrijk onderdeel van is. Als je extra nuances wilt, of zelfs wilt spelen met een meer artistieke uitstraling zoals bijvoorbeeld een ombre-effect, dan kun je verschillende kleuren kalkverf over elkaar heen zetten. Maar voor een ‘gewone’ kalkverf muur hoef je niets speciaals te doen. De kleurnuances zullen bij een donkere kleur beter zichtbaar zijn dan wanneer de verf toegepast in een lichtere kleur. 
bohemian-vintage-kids-room-fresco-lime-paint-pure-original
Fresco Bohemian Vintage

Voor- en nadelen van kalkverf

Kalkverf van Pure & Original is een duurzame verf, die op authentieke wijze gemaakt wordt door mensen met passie voor het vak. De verf is 100% mineraal en gekleurd met 100% natuurlijke en organische pigmenten, dus milieuvriendelijk. De uitstraling is extreem mat, uw muren krijgen een ‘verweerde’, doorleefde uitstraling die mooier en mooier wordt naarmate de tijd verstrijkt.

Fresco100% minerale kalkverf met kleurnuances kalkverf van Pure & Original is:
 • Onbrandbaar, schimmel- en mos werend.
 • Voorkomt vochtproblemen, ademt en sluit de muur niet af.
 • Heeft een bijzonder mooie en unieke uitstraling.
Ook geeft Fresco kalkverf niet af.

Ondanks de vele voordelen van kalkverf heeft het ook beperkingen:
 • Overschilderen kan, maar breng dan altijd eerst een laag Pure & Original Fresco Special FixMinerale muur fixeer aan daarna kunt u met een andere verf verder.
 • Lokaal bijwerken is lastig en geeft snel kleurverschil.
 • Kalkverf staat erg open en neemt daardoor snel water en vet op. Bij gebruik in de keuken en badkamer is het daarom raadzaam ter bescherming een sealer aan te brengen.
fresco can blik pure original 2,5l

Het originele Pure & Original blik

Wil je graag kalkverf van Pure & Original toepassen? Voorkom dan teleurstelling en doe je aankoop bij een dealer van ons, en laat geen andere verf inkleuren met onze kleuren.
De kwaliteit, eigenschappen en uitstraling van onze verf wordt bepaald door zowel de basis, als de pigmenten. Vervang je één van deze twee door een ander merk, kan het resultaat tegenvallen.

Om zeker te weten dat je ons product koopt, moet het gemengd en verkocht worden het originele Pure & Original blik.
Technische informatie Fresco
Onderhoudsvoorschriften Fresco
Pure & Original - Fresco