Sprekende muren bij styliste Marie Masureel

Sprekende muren bij styliste Marie Masureel

Geplaatst op: 04-02-2019

Sprekende muren bij styliste Marie Masureel

Als stylist denken mensen vaak dat ik vooral bezig ben met accessoires zoals sierkussens, kaarsen of keramiek. Uiteraard is dit iets waar ik bijzonder veel aandacht aan schenk, maar zeker evenveel aandacht gaat naar het ruimere kader. De vloer en de muren zijn voor een stylist als het canvas voor een schilder. Wanneer de basis immers niet goed is, dan kan zelfs de mooiste styling niet voldoende tot haar recht komen.

Wanden als interieurobject

Vermits ik hou van een sobere stijl, soms zelfs heel minimalistisch, ben ik geen voorstander van veel wanddecoratie. Spiegels, fotolijsten, schilderijen, klokken,... Vaak verzwaren ze de ruimte onnodig. Ik beschouw een muur niet als een praktische ‘ophangfaciliteit’, maar als een interieurobject op zich. Daarom laat ik de muren graag spreken. Wek de muren tot leven door een stuc of een verftechniek, dit straalt af op de hele ruimte.

Wanden in Fresco Bone, een lichte tintKalkverf als achtergrond voor een sfeervol interieur

Kalkverf om de ruimte tot leven te laten komen

Kalkverf is daar perfect voor geschikt. In mijn boek ‘Sfeervol wonen op het ritme van de natuur’ heb ik het jaar opgedeeld in zes periodes. Elk van die periodes wordt gekenmerkt door een specifieke woonstijl, bv. mediterraans in de zomer en de nordic style in het prille voorjaar. Ik bespreek in het boek ook zes materialen waar ik als stylist erg graag mee werk, en die mee mijn signatuurstijl uitdragen. Eén ervan is kalkverf. Een matte, poederachtige verf die met de typerende strepen en subtiele kleurnuances de wanden tot leven brengt.

Subtiele kleurnuances met Fresco kalkverfDonkere kalkverf tinten voor een warm effect

Diepe aardetinten

Zeker in diepe aardetinten komt de matte schoonheid van dit materiaal tot uiting. Hoe donkerder de kleur, des te meer schakeringen er verschijnen die zich laten zien als lichtere en donkerdere strepen. Kalkverf wordt met een brede blokborstel aangebracht, meestal met verticale borstelstreken, en het zijn die aanzetten die je blijft zien in het eindresultaat.

 

Ik hou van een neutrale basis, zo kan ik het hele jaar door switchen van inrichting. Daarom koos ik voor Fresco100% minerale kalkverf met kleurnuances in de kleur BoneBone in de meeste ruimtes.

Fresco kalkverf in de kleur BoneLichte tinten met hout accentenNatuurlijk en stoer met kalkverf, hout en staalLichte tinten met gele accenten

Levendige kleur op de haard

De haard kreeg een meer levendige kleur. Daar combineerde ik twee tinten, nl. Fresco100% minerale kalkverf met kleurnuances in de kleur Old Linen en Fresco in de kleur River SiltRiver Silt. Je ziet telkens dezelfde haard op verschillende tijdstippen gedurende het jaar.

Aardetinten in het interieurLevendige tinten op de haard met kalkverf
Woonkamer met aardetinten en kalkverf

Zelf wandverf mengen

Ik mix graag kleuren om zo een unieke tint te bekomen. Op onderstaande foto’s zie je een mix van Fresco100% minerale kalkverf met kleurnuances in de kleur Courtly RoseCourtly Rose met Fresco in de kleur Rose DustRose Dust.

Zelf kalkverf mengenDiep rode tinten in het interieur

Intieme, donkere kalkwand

In de donkere maanden van het jaar maak ik het graag gezellig. De intimiteit die van een donkere kalkwand afstraalt is niet te evenaren, ik gebruikte hiervoor Fresco100% minerale kalkverf met kleurnuances in de kleur Chocolate DreamsChocolate Dreams.

Fresco in de kleur Chocolate DreamsZwart op zwart interieurDonker interieur met natuurlijke materialenEetkamer in donkere tinten

Intieme sfeer met lichte wanden

Maar ook met lichte muren kan je een intieme sfeer creëren, bv. door luiken en donker beddengoed.

Subtiele blikvanger

Kortom, kalkverf decoreert de wanden op een sublieme manier en maakt van het muuroppervlak een mooie blikvanger, zonder dat er nog behoefte is aan extra wanddecoratie. Dit maakt dat deze matte verf een uitgelezen materiaal vormt voor een sobere, landelijke en natuurlijke woonstijl. 

Lichte wanden met donkere meubels en accessoiresSfeervol wonen op het ritme van de natuur

Marie Masureel is styliste, haar stijl is sober en ongedwongen. Ze bracht het boek ‘Sfeervol wonen op het ritme van de natuur’ uit bij Lannoo. www.mariemasureel.be