Restaurant SYR

Restaurant SYR

Geplaatst op: 06-03-2017In de Pure & Original interieur-blog een bijzondere hotspot: Restaurant SYR in Utrecht. 
Een Syrisch restaurant met een Europese twist.


Syrische vluchtelingen

 

Restaurant SYR in Utrecht is niet zomaar een restaurant maar is gestart als een sociaal experiment. 

Het idee is ontstaan vanuit de grote stroom vluchtelingen die naar Nederland is gekomen. In het restaurant kunnen vluchtelingen hun talenten inzetten en ontwikkelen. Op deze manier kunnen zij kennis maken met de Nederlandse cultuur en wij met hen én met de Syrische keuken.

 Kesler Zeist, ster-dealer van Pure & Original leverde hiervoor de Classico krijtverf en lak: Traditional Paint in de zachte kleur Ashes. Hiermee is een deel van het restaurant geschilderd.


Het projectStichting Gys is een platform voor duurzaam en verantwoord ondernemen en heeft het initiatief genomen voor deze onderneming. Het werd een restaurant met Syrische gerechten en een Europese twist. De mix tussen het Oosterse en Europese zie je terug in de medewerkers, de gerechten en het interieur.

 

In een periode van 8 weken werden meer dan 500 investeerders bij elkaar gezocht. Met de inzet van ruim 70 vrijwilligers is het restaurant in Utrecht geopend.

 

Het pand wordt gebruikt als restaurant en er worden door SYR Connect, interculturele evenementen georganiseerd. Dit alles om de vluchtelingen een kans te bieden om zichzelf te ontwikkelen en goed te integreren in Nederland. De winst die wordt gemaakt komt ten goede aan UAF Stichting voor Vluchtelingen- Studenten. Met als doel om nóg meer vluchtelingen te kunnen helpen. 


Interieurontwerp

 

Malou Ter Horst van Het Groene Kabinet heeft het interieur ontworpen. Gebaseerd op de huisstijl in grijs en oranje/geel en de oosterse sfeer.

 

De basis van het interieur is beton en goud. “Beton als stevige basis wat we de Syrische vluchtelingen hier willen geven. En het goud als symbool voor een schitterende toekomst “ aldus Malou. “De natuurlijke verf past hier prachtig bij: het doet denken aan de zon en het zand in Syrie.” Het complete plafond werd geel geschilderd om het restaurant een zonnige uitstraling te geven.

 

Het interieur is multifunctioneel ontworpen zodat er tijdens evenementen eenvoudig van opstelling kan worden gewisseld. Tijdens het eten zit je in knusse hoeken en bij groepen kan de ruimte worden aangepast zodat er plaats is voor iedereen.


Samenwerken

 

Samen met een team professionals en heel veel vrijwilligers is de uitvoering in 3 weken tijd gerealiseerd. Van praktisch niks tot de inrichting van het complete restaurant. “Het is bijzonder om te zien hoeveel talenten er bij elkaar kwamen. Er bleek onverwachts een schilder en een decorateur uit Syrië bij te zijn, die hebben vakwerk verricht.” 


Restaurant


 

Restaurant Syr is geopend aan de Lange Nieuwstraat 71 in Utrecht. Je kunt er terecht voor koffie, lunch en diner. Voor een 3 gangenmenu met keuze uit vis, vlees of vega betaal je slechts 25 euro. 

Het is absoluut de moeite waard om het restaurant, het personeel en het prachtige interieur te komen bewonderen. Meer informatie vind je op www.syr.nl
Een samenwerking met SYR en Het Groene Kabinet.

Foto’s interieur: Malou Ter horst - Het Groene Kabinet