Keuken make-over met verf

Keuken make-over met verf

Geplaatst op: 18-03-2019

Keuken make-over met verf

Begin 2017 kochten wij ons eerste Amsterdamse huis, na een eerdere stulp van mijn man in Breda (die hebben we nog steeds en moeten we toch ook echt eens op gaan knappen) en meerdere huurhuizen in dezelfde stad eindelijk een woning voor ‘het eggie’!

Verbouwing van Amsterdamse droomwoning

Midden in de Jordaan staat onze bovenwoning mét groot terras dat zicht geeft op de torens van de Noorderkerk op de Noordermarkt, de Westerkerk en de Posthoornkerk, best wel een beetje #goals. Het terras bevindt zich naast de keuken. Dat wil zeggen: hetgeen wat de keuken zou gaan worden. Toen we het huis kochten was het donker en opgedeeld in kleine hokjes, en dat terwijl het een hoekpand is met veel ramen en dus dat waanzinnige terras. Alles eruit dus, al viel ik (ik ging alleen kijken, manlief vertrouwd me gelukkig blind) eigenlijk vooral als een blok voor het terras, het uitzicht en voor de ruimte die de keuken moest gaan worden. De vorige bewoners hadden op deze verdieping een ruime slaapkamer met badkamer – oud en gedateerd maar ruim en voorzien van een lichtschacht in het dak. Nog voordat we getekend hadden wist ik dat hier een leefkeuken moest komen, met zithoek en met openslaande deuren naar het terras. De plek waar we vast en zeker het meest zouden zijn. Zo geschiede. De keuken kwam er en inderdaad, het is de plek waar je ons, en vooral mij, uit kunt tekenen, zeker tijdens mijn zwangerschap en het eerste jaar van ons zoontje Vito, een periode waarin ik vanuit huis werkte en ‘kantoor’ hield aan de keukentafel.

Woonkamer en eetkamer in Amsterdamse bovenwoning
Eetkamer in blauwe tintenKeuken met blauwe verf en groene tegels

Leefkeuken om in te wonen

We begonnen de keuken met een donkerblauwe kleur, tof bij de smaragdgroene tegels en de zwarte kleine maar praktische keuken. Mooi en zeker niet te donker dankzij al het licht dat van buiten en van boven komt. Maar eerlijk gezegd begon die kleur na een half jaar al te vervelen…  Het voelde allemaal toch wat al te studentikoos. Lang hoefde ik niet na te denken over wat ik dan wilde: als je ergens veel bent, dan ‘voel’ je wat het worden moet. Tenminste, zo werkt dat bij mij. Zodoende had ik bedacht dat ik juist een neutraler pallet wilde, maar geen suf wit of beige. Blegh. Lang hoeft ik niet te zoeken naar de perfecte kleur: voor de muren werd het ‘Camel’ van de Pure & Original, een merk waar ik keihard op viel vanwege de beeldschone kleuren (en, oke, ook vanwege de prachtige Marrakech Walls100% minerale verf met beton- of Tadelaktlook, waar ik gezien de kleine oppervlakte van onze keuken in dit geval toch niet voor gekozen heb maar iets dat ik in ons volgende huis ab-so-luut zonder twijfel 100 procent zeker wel wil). Een beeldschone kleur die zowel tijdloos en klassiek is, maar door zijn sterke toon ook ontzettend spreekt. Hij is overigens ook echt té mooi met roze!

Woonkamer met gele hongin kleur CamelHouten wandplanken met glaswerkEetkamer in zacht gele verfkleur Camel

Houtwerk schilderen

Voor het houtwerk koos ik ‘Belgian WildernessBelgian Wilderness’, een prachtige, beetje vergrijsde donkergroene kleur: wederom een knappe match met dat smaragdgroen van de tegels (ik ben dol op toon-op-toon tinten), met het zwart van de keuken en het wit van de vloer en vooral ook prachtig bij het warme het CamelCamel op de muren.

Makkelijk schilderbare verf

Wat ik niet wist van tevoren, is dat de verf van Pure & Original zo ontzettend gemakkelijk verft. Dat klinkt altijd een beetje als onzin maar wie zoveel geklust en geschilderd heeft als ondergetekende, weet: het ene verfmerk is écht het anders niet. En Pure & Original staat sinds onze keuken re-do bovenaan mijn favorietenlijst!

Een blog door Maartje, eigenaar van www.bartsboekje.com, hét platform over reizen, boeken, duurzaamheid en nog veel meer.