In gesprek met: Nils de Wilde van Schilderwerken de Wilde

In gesprek met: Nils de Wilde van Schilderwerken de Wilde

Geplaatst op: 03-04-2018

In gesprek met: Nils de Wilde van Schilderwerken de Wilde

Hi, ik ben Nils de Wilde. Ik ben 46 jaar oud en woon in Uithoorn.

Schilderwerken de Wilde bestaat nu ruim 56 jaar. Ongeveer de helft van deze periode heb ik de leiding en reeds 16 jaar volledig eigenaar. Mijn ouders zijn het bedrijf begonnen als traditioneel schilders- en glasbedrijf. Tot de crisis werkten wij voor veel bouwbedrijven en daarnaast ook voor particulieren.
In mijn topjaren had ik 25 man lopen, vanaf 2009 ben ik enorm gekrompen en heb ik mijn bedrijf omgebouwd naar een schilders- en decoratiebedrijf gericht op interieur en wonen. De bouwwereld lag stil en de decoratieve afwerkingen wekten mijn interesse. Mijn huidige opdrachtgevers zijn dan ook particulieren, stylisten, woonwinkels en 2 kleine aannemers. Op dit moment ben ik structureel met 2 man aan het werk en dat gaat prima zo, indien nodig kan ik altijd een beroep doen op collega´s. 

Onze woning

Wij wonen nu 20 jaar in Uithoorn, onze woning is een jaren 60 doorzonwoning welke wij 3 meter hebben uitgebouwd. Wat onze woning uniek maakt, is dat het ontwerp en de inrichting van de begane grond niet alledaags zijn. Gasten die voor het eerst bij ons komen zeggen altijd meteen “goh, dit hadden wij niet achter deze voorgevel gedacht”. Een woonkamer van 6x6 en een keuken van 4x5 zie je niet vaak bij een rijtjeshuis.


De keuken heeft mijn vrouw zelf ontworpen en is speciaal voor ons handgemaakt. Hier is er dus echt maar één van. Tevens door kleurgebruik en het toepassen van kalkverf (Pure & Original MoonstoneMoonstone) krijg je direct een gezellige sfeer.

Fresco kalkverf in de kleur Moonstone
Moonstone, groene kalkverf in de eetkamerKalkverf in de keuken

Kalkverf met sjablonen

Na het aanbrengen van de kalkverf in huis wilde ik iets unieks doen, want ik ben altijd op zoek naar nieuwe manieren van afwerkingen. Ik ben toen op het idee gekomen om met een sjabloontechniek te gaan werken. Ik wist niet of dit wel kon en zou lukken. Het eerste sjabloon hebben wij gedaan op de plek waar normaal de kast staat. Toen wij zagen dat het prachtig werd hebben we de hele muur gedaan. Wat een klus was dit, 80 keer het sjabloon verplaatsen en om de 3x het sjabloon weer schoonmaken. Maar het resultaat is er….     

Overigens door de wisselwerking van vele kleuren in de kalkafwerking is het een mooi geheel geworden en dan te bedenken dat we twee lagen klakverf en de sjablonen uit één pot Moonstone hebben gehaald.

 

Je ziet nu steeds vaker verschillende decoratieve afwerkingen toegepast worden op wanden. Het is een mega tijdrovende klus, maar ik vind het erg leuk om te doen.

Kalkverf met sjabloontechniek door Nils de Wilde

Als professional kennismaken met Pure & Original

Ik kende de producten van Pure & Original nog niet. Via social media zag ik een jaar of vijf geleden regelmatig mooie beelden voorbijkomen, en ik dacht, ‘wat is dat?’ Ik werd nieuwsgierig naar het product.

 

Ik besloot contact op te nemen, en al gauw hing ik aan de telefoon met de eigenaar: Erwin Floor. Hij liet mij weten dat ik het beste langs kon gaan bij sterdealer Esatto in Rijnsburg, om daar het een en ander te bekijken.

 

Mijn eerste reactie was ‘wauw, wat een sfeer en warmte! En zo veel verschillende nuances in het oppervlak!’. Uiteraard had ik wel twijfels, want als schilder/decorateur weet ik als geen ander dat de hand van de verwerker kenmerkend is voor het eindresultaat.

Maar de verpakking zei genoeg: het blik oogt stijlvol, landelijk, vol sfeer, gezelligheid en luxe. De uitstraling van het merk, in combinatie met de beelden op social media en mijn ervaring bij Esatto hakte voor mij de knoop door om aan de slag te gaan met dit, voor mij nieuwe, merk.

Mijn ervaring met Pure & Original

De eerste keer werken met kalkverf was wel even wennen. Ja, de eerste laag gaat makkelijk maar bij de tweede laag begint het echte werk pas. Voor mijn Opa was het werken met een kalkkwast een ding van alledag maar voor mij was het nieuw. Ook is het even wennen om de verf op de juiste dikte te verwerken met de verschillen tussen de 1e en de 2e laag. Eigenlijk kan het niet of nauwelijks fout gaan. Gewoon niet te precies zijn en doorgaan. Het enige waar je op moet letten is een mogelijke spetter welke uit je kalkkwast op je werk terechtkomt. Deze spetter moet je dan even weghalen want anders blijft dit zichtbaar.
 

Een groot verschil tussen de klant die ons de opdracht geeft, of dat het door de doe-het-zelver gedaan wordt, is dat ik de ondergrond van tevoren eerst goed moet beoordelen.

Door het verschil van ondergronden of zuigingsverschillen kunnen bepaalde delen door de kalk anders gaan reageren in de vorm van kleurverschil. Hier moet ik de klant op wijzen of de ondergrond dermate behandelen zodat deze verschillen tot het minimum beperkt worden.

Soms geven deze verschillen juist een natuurlijk effect, maar ik vind dat je als specialist dit van tevoren aan de klant moet aangeven om de keuze bij hen te leggen.

De reacties van mijn klanten

De reacties zijn fantastisch! ‘Geweldig, dit is wat ik bedoelde!’, ‘wat gezellig’, ‘wauw, wat een boel werk maar met resultaat’, zijn reacties die ik regelmatig hoor als het werk erop zit. En daar doe je het natuurlijk voor!

Een blog door Nils de Wilde, schilder bij Schilderwerken de Wilde.

www.schilderwerkendewilde.nl


Gerelateerde artikelen: