Hoe haal je de herfst in huis

Hoe haal je de herfst in huis

Geplaatst op: 18-09-2019

Hoe haal je de herfst in huis

De herfst begint officieel op 23 september, maar ik merk al een paar weken dat de dagen in een rap tempo korter worden. Ineens moeten de lampen een stuk eerder aan en ook ’s morgens wordt ‘t anders wakker (lees, niet eruit te branden, hahaha).

Oktober woonmaand, tijd voor een nieuw interieur

Met de wisseling van de seizoenen en vooral van de zomer naar de herfst, merk ik ieder jaar weer dat het begint te kriebelen. Ik wil me omringen met warme kleuren en stoffen. In m’n kledingkeuze, maar ook in huis. En daar ben ik natuurlijk niet uniek in want niet voor niets is oktober bestempeld als de “woonmaand” van het jaar. Het wordt fris buiten, dus we gaan massaal naar binnen, steken de kaarsjes aan, pakken ’s avonds een dekentje op de bank en doordat je meer binnen zit, wil je het daar nog gezelliger maken en wil je wellicht ook een ander kleurtje op de muur.

 

Niet gek dus dat Pure & Original zojuist een limited edition verfkleuren heeft gelanceerd, de autumn winter 2019-2020.

Herfst is coming

Toen ik de kleurenkaart van de herfstcollectie op de mat kreeg, was ik direct dolenthousiast.  Er zitten veel verschillende kleuren in en ik besloot als eerste aan de slag de gaan met de kleur CaramelCaramel.

Caramel van Pure and Original.... What to do with it?

Ik stond in de keuken met de kleurenkaart in m’n hand, keek om me heen en yesss, het idee was geboren. De lambrisering bij de trap moest eraan geloven J. Ondanks dat ik het huidige lijnen- en kleurenspel nog altijd heel erg mooi vond, leek het me mooi om alle grijs- en zwarttinten te doorbreken met een warme herfstkleur op de muur.

Aan de slag met de lambrisering van de trap

De eerste keer dat we de lambrisering verfden was met de totale trapmetamorfose. Helaas zat er een bochtje in de lambrisering zat die er niet hoorde, het plan was om die te corrigeren, maar ja, ook bij ons worden dat soort klusjes uitgesteld en vervolgens niet meer gedaan ;).

Maar! We ging dus in de herkansing! Een veel gestelde vraag is hoe we die lambrisering zo strak hebben gekregen. Ik ga het je stap voor stap uitleggen. Deze uitleg werkt overigens alleen bij een rechte trapleuning:

  1. Gebruik een klosje die je op de leuning zet en zet potloodstipjes op de muur.
  2. Trek vervolgens met een lange lat een lijn langs alle stipjes
  3. Tape de lijn af met Frogtape (superfijne tape en echt een musthave tijdens het verven)
  4. Deze stap zou met Frogtape niet nodig zijn, maar ik neem geen risico’s ;). Het is de namelijk de gouden tip die nodig is voor een strakke lijn. Verf met een kwastje over het tape in de kleur van de muur die boven de lambrisering zit. Bewaar dus altijd je oude verf want in dit soort gevallen heb je het nodig.
  5. En dan komt de herfst in beeld, oftewel de nieuwe muurkleur! Omdat de muur langs de trap gevoelig is voor vlekken etc. kozen we ervoor om de verf LicettoMatte, hyper afwasbare muurverf te gebruiken voor dit project. Licetto van Pure and Original is supermat, afwasbaar (dus ook in keuken en badkamer te gebruiken) en er ontstaat geen glans bij wrijving of schoonmaken. Top! Om ‘m goed te laten hechten, hebben we eerst een laag WallPrimMuur primer Pro aangebracht in dezelfde kleur als de Licetto. De WallPrim Pro is toepasbaar op diverse ondergronden en is overschilderbaar na 4 uur, dus als je ’s morgens begint, kan je de klus in 1 dag afmaken.
  6. Nadat de WallPrim Pro opgedroogd was en we de Licetto in de kleur Caramel hadden aangebracht met een roller, trokken we direct het Frogtape van de muur. Wacht hier niet mee, maar haal het eraf als de verf nog “nat” is. Iedere keer is het weer spannend, maar jawelllllll, de strakke lijn is weer een feit. Yessssssssssss!

Het afstylen

De nieuwe kleur bij de trap maakt de gehele ruimte wat spannender, maar ik merkte meteen dat de accessoires aangepast moesten worden. De roze Kaketoe poster en andere gekleurde accessoires moesten weg want dat stond er echt niet bij.

 

Dus, alles eruit en opnieuw opbouwen! Omdat er veel gebeurt in de ruimte qua lijnen, meubels etc. heb ik ervoor gekozen om met maximaal 3 basiskleuren te werken. Zo bewaar je de rust.  Omdat er genoeg zwart aanwezig was, heb ik Caramel-kleurige accessoires en kaarsen toegevoegd en ook houten producten. Deze blenden ook heel goed in de herfstsetting.

 

En dan volgt nu het eindresultaat van deze haal-de-herfst-in-huis-metamorfose.

Herfst winter kleuren op de muur bij Huizedop, bruin oranje tint CaramelAfwasbare muurverf als lambrisering bij de trap in een nieuwe herfst kleurLichte terracotta muurverf kleur gecombineerd met zwart, wit en natuur tintenEen stoer industrieel interieur bij Judith Huizedop, houten met metalen tafel, zwart leren stoelen

En.. Is het gelukt om de herfst in huis te halen?

Nou, jullie mogen zelf oordelen natuurlijk, maar wij zijn erg blij met dit kleurenspel. De kleur Caramel is heel warm en verandert gedurende de dag door de lichtinval. Als het donker is in huis, gaat ie naar een bruintint en is er veel licht, dan neigt ie naar warm oranje.

Heel tof om te zien dat de kleur zo beweegt. Dit zie ik namelijk ook steeds gebeuren bij de kleur Post Modern MauvePost Modern Mauve van Pure & Original uit de woonkamer.

 

Ik ben heel benieuwd wat jullie van deze herfstmetamorfose vinden!

 

Liefs, Judith

Een gastblog door Judith Doppenberg, blogger bij Huizedop.

Gerelateerde artikelen: