Hammam aan huis

Geplaatst op: 02-09-2019

Hammam aan huis

Voor mijn werk als interieur styliste werk ik al jaren met de producten van Pure & Original. Voor de shoots voor de bladen ben ik grootverbruiker van Fresco100% minerale kalkverf met kleurnuances en Marrakech Walls100% minerale verf met beton- of Tadelaktlook, die ik het liefst eigenhandig opbreng met blokkwast en spaan bij de decorbouwer. Je kunt dus gerust zeggen dat ik grote fan ben, want wie wilt nou niet muren die tot leven komen met een likje verf?!

Badkamer make-over met Marrakech Walls in Ashes

Bij ons thuis in Amsterdam zijn, sinds de verbouwing in 2014, alle wanden nog strak wit gestukt en sindsdien ben ik nogal terughoudend met het aanbrengen van likje verf of behang in huis. Iets waar ik voor die tijd geen last van had, toen ik er nog los op experimenteerde met kleur en verf. Toch vind ik onze badkamer steriel afsteken bij de rest van het huis. Ik heb altijd al gedroomd van een Oosterse badkamer in Hammam sfeer met tadelakt wanden, maar bij de verbouwing kozen we toch voor Scandinavisch wit met strakke heldere lijnen en met als enig kleuraccent, de vloer van cementtegels met Arabeske geometrische patronen in blauw, grijs en wit. En desondanks blijven al die wit betegelde en gestucte wanden maar koud aanvoelen tijdens het badderen. Ja toegegeven, een kaarsje helpt, maar helemaal ontspannen wordt je er niet van. Tijd dus voor een kleine aanpassing met groots effect: Marrakech Walls100% minerale verf met beton- of Tadelaktlook betonlook op de muren als sfeervolle tegenhanger voor al dat wit!

Voor de make-over, badkamer met witte wanden en witte tegelsBadkamer met hammam sfeer, zand kleurige wanden met structuur

Aan de slag

Wat heb je nodig voor Pure & Original Marrakech Walls, laten we beginnen, flatlay, kwast, blik

Stap 1: Op kleurenjacht

Ik ben uiteraard eerst de juiste kleur gaan zoeken met de Pure & Original kleurkaart in de hand op de positie waar ik de kleur wilde aanbrengen. Ik heb voor de lichte kleur AshesAshes gekozen. Een grijstint, die koel genoeg is bij de overige grijzen tinten in de badkamer (schuifdeur en vloertegels) maar ook een kleur die licht genoeg is om net af te steken tegen de witte muurtegels, maar het niet te donker maken in de al kleine badkamer.

Stap 2: Bestellen kleur en verzamelen gereedschap

Na het bestellen van 1 ltr. WallPrimMuur primer Pro, 2,5 ltr Marrakech Walls100% minerale verf met beton- of Tadelaktlook en 1 ltr. Dead Flat Eco SealerMatte sealer ben ik het juiste gereedschap in huis gaan halen voor de klus. Ik heb hiervoor een blokkwast gekocht, een verfbakje met kleine vachtrollertjes. (Action) rollen afplaktape, Universele ontvetter en een kwast met lange fijne haren.

Stap 3 & 4: Ontvetten muur en afplakken

Na vijf jaar intensief badkamer gebruik ben ik eerst begonnen om de wanden goed schoon te maken met een sopje Albastine Universele Ontvetter en heb ik dit goed laten drogen voor de volgende stap; het afplakken van de muren en plafonds. 

Stap 5: Opzetten WallPrim Pro

De basis van de glad gestucte muren in onze badkamer zijn ideaal als ondergrond voor de Marrakech Walls100% minerale verf met beton- of Tadelaktlook, maar omdat alle gestucte wanden ook zuigende wanden zijn is het raadzaam om de eerste verflaag op te zetten met een primer, voorgemengd in de kleur Ashes. De primer zet je makkelijk op met een verfrollertje en in ons geval dekte deze al in één enkele laag, die ik één nacht heb laten drogen.

Badkamermeubel wastafel wit met zandkleur tegels en verfWallPrim Pro aanbrengen in de kleur Ashes in de badkamer

Stap 6: aanbrengen Marrakech Walls

En na al dit voorwerk is het dan zo fijn dat je de volgende dag eindelijk aan de slag kan gaan met de verf waar het allemaal om draait, namelijk: Het magische potje (verfblik) Marrakech Walls100% minerale verf met beton- of Tadelaktlook! Dus, gewapend met de blokkwast in mijn ene hand, de spaan binnen handbereik en in de andere hand het verfbakje tot het randje gevuld met de lobbige effectverf kan ik niet wachten om aan het allerleukste gedeelte van de klus te beginnen, het verven en stuken met de spaan! 

Dit is inmiddels al de vierde keer dat ik met deze structuurverf werk, dus ik weet dat ik snel moet werken. Het is namelijk de bedoeling dat je direct nadat je een dikke laag verf hebt opgebracht, je deze met de spaan met kriskras vlinderachtige bewegingen bewerkt zolang het nog nat is.  Ideaal gezien doe je dit onderdeel van de klus met twee man en dus vier handen, maar solo kan het dus ook, als je maar snel doorwerkt.  Ik breng iedere keer op een vlak van een 1,5 vierkante meter de verf royaal aan en verf dan ook met een platte kwast de randen dicht bij de afplaktape.

Na nog geen drie kwartier doorwerken zit de Marrakech Walls erop en het effect is nu al groots, ondanks ik voor een lichte kleur heb gekozen. Bij deze verf geldt; Hoe donkerder de verf hoe grootster het effect is. Nu even afwachten tot de volgende dag om te zien hoe de verf is opgedroogd, maar ik word er nu al heel bij van en gelukkig mijn man Daniel ook.

Verf aanbrengen in de badkamer boven het badMarrakech Walls verf bewerk je met een spatelPure & Original verf blik met Marrakech Walls spatel in de badkamer

Stap 6: Bijna klaar

De volgende dag is de wand mooi opgedroogd. Niets meer aan doen, want ik vind hem perfect. In dit stadium zou je kleien oneffenheden het nog lichtjes kunnen opschuren, maar ik ben meer een Wabi-Sabi vrouw en omarm dus de kleine imperfecte oneffenheden.  Nu nog de laatste stap in de klus voordat de afplakband eraf getrokken kan worden. Ik breng met een platte kwast de transparante laag Dead Flat Eco SealerMatte sealer aan, die zorgt dat de verflaag waterafstotend wordt gemaakt en de verf dus mooi intact blijft. Een absolute must dus voor natte ruimtes als badkamers en keukens. (Soms zijn meerdere lagen sealer nodig.)

Doorzichtige bescherm sealer aanbrengen over de zandkleurige wanden in de badkamerEindresultaat van Marrakech Walls in de badkamer, wit toilet, wasbak en bad, tegels en grijze muurve

Stap 7: Het WOW moment

De transparante laag sealer is opgedroogd en het valt me op dat de wand nog steeds de mooie matte uitstraling heeft als ervoor. Ik kan niet anders zeggen dan WOW, wat is het mooi en sfeervol geworden. Voortaan badderen we dus in onze hammam aan huis, want dat is echt het effect op de wand; de tadelakt-look uit de Marokkaanse badhuizen. Marrakesh voelt opeens helemaal niet meer als een verre sprookjes stad. 

Na de make-over

Badkamer in wit en beige tinten, wit bad, plant, zeep, grijze handdoek, Marrakech beton tegelsBadkamer benodigdheden, spiegel, parfum, accessoires, tandenborstelBad accessoires, lampen, plant, boeken, kaars, mozaïek tegels, Marrakech verfBadkamer met glazen douchewand, wit wastafel meubel, wit bad en Hammam stijl interieur

Ciao Marit

Marit Saladini is sinds 2007 professioneel werkzaam als stylist en redacteur in de Nederlandse media. Sinds mei 2019 werkt ze als een freelance interieur styliste voor de bladen. Haar persoonlijke stijl kan het beste worden omschreven als tijdloos en verfijnd. Ze houdt ervan om een ​subtiel etnisch tintje aan haar stijl toe te voegen, met ambachtelijke materialen en natuurlijke producten, zoals de Marrakech Walls100% minerale verf met beton- of Tadelaktlook.

www.maritsaladini.com