Complete woning make-over met Pure & Original verf

Complete woning make-over met Pure & Original verf

Geplaatst op: 02-02-2021

Afgelopen zomer begon ik aan de renovatie van mijn huis. Een huis van 40 jaar oud wat een enorme update nodig had. Van vloeren tot wanden, van keuken tot badkamer. Alles is vernieuwd en aangepast naar de tijd van nu. En natuurlijk is alles ook opnieuw geschilderd, zowel binnen als buiten. Het blijft gaaf om te zien hoe een andere kleur of een mooie verfstructuur een huis snel een frisse en nieuwe look kan geven. Ik deze blog laat ik dan ook een heel aantal voor foto’s zien zodat dit verschil duidelijk zichtbaar is.

Verfblikken Pure & Original

In dit huis zijn alle wanden en plafonds opnieuw gestuct. De wanden zijn daardoor dus sterk zuigend. Wil je daar de muurverf op zetten dan is het nodig om de wanden eerst goed voor te behandelen. Dan begin je met de WallFixKrachtige muur fixeer. Dat is een kleurloze en waterige laag die je op kunt zetten met een roller. Let er daarbij wel op dat je geen druppelvorming gaat krijgen, die druppels drogen namelijk op en zie je later door je verf heen en dat is niet mooi. Je kunt ook een spons gebruiken om de WallFix op de muren aan te brengen. De WallFix zorgt ervoor dat de poederige wanden na het stucwerk niet meer sterk zuigend zijn en daardoor de verf beter laat opbrengen. Maar dan ben je er dus nog niet. Voor je de muren echt kunt gaat kalken zet je er nog een WallPrimMuur primer op. Deze kan in kleur van je muurverf maar ook in wit. Ik koos voor wit omdat ik alle wanden en plafonds zou gaan kleuren met kalkverf maar niet overal dezelfde kleur kalkverf zou gaan toepassen. En kalkverf moet je sowieso in twee lagen opbrengen voor het streperige of wolkerige effect dus een witte ondergrond is dan prima.

Pure & Original verf aanbrengenWallPrim aanbrengen met roller Pure & OriginalKirsten aan de slag met Pure & Original

Op de begane grond heb ik een licht kleurenpalet gebruikt om een open sfeer te houden.  Ik houd van de warme sfeer die past bij de landelijke woonstijl maar wel gecombineerd met strakkere vormgeving van enkele meubels en details als een lamp, kraan of staallook binnendeur. Voor die lichte basis in huis heb ik gewerkt met nude, beige en beigebruine tinten. Het landelijke en stoere wilde ik terug laten komen door met kalkverf te gaan werken. Ik ben daar al jaren fan van omdat het karakter geeft aan de wanden die ik heel prettig vind.

Verfblik Pure & OriginalVerfbak met kwasten Pure & Original

Alle wanden in de woning zijn dan ook hiermee geschilderd, van de begane grond tot aan de zolder. En niet alleen de wanden, ook op de plafonds heb ik de kalkverf toegepast.

Voor je begint met het aanbrengen van de kalkverf heb je een verfbak nodig, een bak water en een kalkkwast. Een kalkkwast heeft lange haren en loopt op het einde plat toe waardoor je strak kunt werken in de overgangen naar een plafond of andere wand. Je kunt de verf aanlengen met water en dat op de wand aanbrengen maar je kunt ook je kwast in de verf dopen en daarna een beetje in de bak met water en dan op de wand opzetten.

Je kunt kalkverf kris kras opzetten door in wolkjes beweging met de kwast over de wand te gaan maar je kunt ook in banen werken, dus van boven naar beneden strijken en andersom. Ik heb voor deze laatste optie gekozen omdat ik dat iets strakker vind dan het wolkerige effect. Dat kan in de donkere tinten dan wat opvallender zijn en dat wilde ik nu niet, ik wilde meer rust in het huis.

Verfblik Pure & Original Kristel van LeeuwenVerf uit verfblik Pure & Original Kristel van Leeuwen

Kalkverf in de keuken

Voor de wanden in de keuken heb ik de kleur Old LinenOld Linen gekozen, een lichte beige kleur. Deze combineert heel warm met het vergrijsd bruine eikenhout van de keukenfronten.

Keuken voor make-overKeuken voor make-over Kristel van Leeuwen

Op de wand bij de eettafel vond ik het leuk om daar net wat anders te doen dus heb ik ervoor gekozen om een lambrisering van verf aan te brengen. Tot ongeveer 160 centimeter vanaf de vloer heb ik met Fresco100% minerale kalkverf met kleurnuances kalkverf de kleur Dried ClayDried Clay opgezet. Daarboven weer de kleur Old Linen. Deze lambrisering zorgt voor een subtiele decoratie op de muur zonder heel aanwezig te zijn. Ook biedt dit leuke mogelijkheden in de styling door er een aantal mooie items wanddecoratie over heen te hangen.

Keuken met Fresco kalkverf van Pure & Original in de kleuren Dried Clay en Old LinenFresco Old Linen | Kristel van LeeuwenKeuken met Fresco kalkverf van Pure & Original in de kleuren Dried Clay en Old LinenFresco Old Linen | Kristel van LeeuwenKeuken met Fresco kalkverf van Pure & Original in de kleuren Dried Clay en Old LinenFresco Old Linen | Kristel van Leeuwen

Eenheid in het interieur door kleur

De kleur Dried Clay komt ook terug op de trappen, binnendeuren , deurkozijnen en plinten. Daarvoor gebruikten we de matte lak. Door deze kleuren op de wanden en deuren te herhalen krijg je eenheid in je interieur en past het allemaal bij elkaar. De kleur Dried Clay heb ik jaren geleden eens in Fresco100% minerale kalkverf met kleurnuances kalkverf bij een opdracht geadviseerd en daar vond ik hem zo mooi dat ik deze altijd heb onthouden en nu in mijn huis wilde gebruiken. Het is een vergrijsde bruintint, heel natuurlijk en rustig waar ik erg van houd. En de kleur sluit ook helemaal aan bij de waaltjes die in de hal en keuken zijn gelegd dus ik geniet van deze combinatie.

trap voor make-overDeur voor make-over
Trap geschilderd met Carazzo trapverf in de kleur Dried Clay van Pure & OriginalCarazzo Dried Clay | Kristel van LeeuwenDeur geschilderd met Traditional Paint van Pure & Original in de kleur Dried ClayCarazzo Dried Clay | Kristel van Leeuwen

In de nis achter de kookplaat zitten geen tegels om de wanden te verfraaien of schoon te houden maar kalkverf met een beschermende laag. Dat is de matte Dead Flat Eco SealerMatte sealer van Pure and Original en zorgt er voor dat er geen vuil en vlekken in de verf trekt.

De sealer geeft een heel subtiel zijdemat tintje aan de muur. Ook de puur betonnen aanrechtbladen zijn met de sealer behandeld en daarmee beschermd en goed af te nemen met een vochtige doek.

Fresco kalkverf van Pure & OriginalFresco Thunder Sky | Kristel van LeeuwenVerfblik Pure & Original Fresco kalkverfFresco Thunder Sky | Kristel van Leeuwen

Een sober karakter in de woonkamer met kalkverf

Omdat in dit huis de keuken en woonkamer in elkaar overlopen heb ik ook in de woonkamer de kleur Old Linen in Fresco100% minerale kalkverf met kleurnuances kalkverf op de muren en het plafond toegepast. Dat geeft de hele ruimte een bepaald sober karakter maar met andere materialen is wat meer kleur toegevoegd, zoals met de raambekleding, meubelstoffen en decoratie.

Doorkijk van woonkamer naar gang Pure & Original Fresco kalkverfFresco Old Linen | Kristel van LeeuwenWoonkamer met Fresco kalkverf in de kleur Old Linen van Pure & OriginalFresco Old Linen | Kristel van Leeuwen

Thunder Sky en Wild Garlic in een stoere jongenskamer

De slaapkamers in dit huis hadden allerlei felle kleuren zoals geel en verschillende tinten blauw. Hiervan is inmiddels niets meer van terug te zien.

Kinderkamer voor make-over Slaapkamer jongen na make-over Pure & OriginalClassico Wild Garlic | Kristel van Leeuwen

Met mijn 11-jarige zoon heb ik een stoer kleurenpalet voor zijn slaapkamer uitgekozen en daarbij een behang gecombineerd met een verweerde steense muur.  De donkere wand is in de kleur Thunder Sky geverfd en de overige wanden en het plafond in de een zachte grijstint Wild GarlicWild Garlic. Samen met de vloer in betonlook maakt dit een stoere jongenskamer.

Muur schilderen met Fresco kalkverf Kristel van LeeuwenFresco Thunder Sky | Kristel van LeeuwenMuur schilderen met Fresco kalkverf in de kleur Thunder SkyFresco Thunder Sky | Kristel van LeeuwenRoeren in blik Fresco kalkverf in de kleur Thunder Sky van Pure & OriginalFresco Thunder Sky | Kristel van LeeuwenFresco kalkverf in de kleur Thunder Sky Pure & Original in jongens slaapkamerFresco Thunder Sky | Kristel van LeeuwenSchilderen met Fresco kalkverf van Pure & Original Kristel van LeeuwenFresco Thunder Sky | Kristel van Leeuwen

Old Romance en Rose Dust in de slaapkamer

Voor het eerst heb ik in mijn eigen huis twee ‘echte’ kleuren gebruikt, en wel op mijn slaapkamer. Daar heb ik als basis op de wanden en het plafond de kleur Old RomanceOld Romance toegepast en als accent op de wand maar ook in lak op de slaapkamerkast de kleur Rose DustRose Dust.

Foto slaapkamer master bedroom voor make-overslaapkamer master bedroom voor make-overFresco kalkverf in de kleur Old Romance Pure & OriginalFresco Old Romance | Kristel van Leeuwenverfkwasten en verfbakken Slaapkamer Kristel van Leeuwen geschilderd met Fresco kalkverf in de kleur Old Romance van Pure & OriginalFresco Rose Dust | Kristel van Leeuwen

Voor ik de kast in deze aubergine kleurige tint kon schilderen moest ik ook hier eerst een primer op zetten zodat de verf goed zou hechten. Ik zag het al helemaal voor me, deze warme tinten vormden een perfecte basis die ik in het beddengoed en styling terug kon laten komen.

Op de kast zitten bronskleurige meubelgrepen en deze combinatie met de verfkleur op de kast vind ik prachtig. In de oude potten staan nu een aantal sfeervolle takken en daarmee is deze slaapkamer super sfeervol geworden.

 

Kast geschilderd in Rose DustTraditional Paint Rose Dust | Kristel van LeeuwenKast schilderen in de kleur Rose Dust Pure & Original Kristel van LeeuwenTraditional Paint Rose Dust | Kristel van LeeuwenFresco kalkverf in de kleur Old Romance op slaapkamer Pure & OriginalFresco Rose Dust | Kristel van LeeuwenSlaapkamer geschilderd met Fresco kalkverf in de kleur Old Romance van Pure & OriginalFresco Old Romance | Kristel van LeeuwenSlaapkamer geschilderd met Fresco kalkverf in de kleur Old Romance van Pure & OriginalFresco Old Romance | Kristel van Leeuwen

Badkamer make-over met Marrakech Walls

Aansluitend aan mijn slaapkamer zit een kleine badkamer. Daarin is een wastafel en een aparte douche gecreëerd. Ik wilde in deze ruimte iets stoers doen op de wanden namelijk deze een verouderde look geven met Marrakesh Walls. Ik gebruikte voor de rust in het huis hiervoor wel de kleur Old Linen. Ik zag eerlijk gezegd een beetje tegen op om er aan te beginnen.

Badkamer voor make-over

Marrakech Walls zelf aanbrengen in de badkamer

Het was voor mij nog een redelijk onbekend product van Pure & Original en wilde het zelf opzetten om te ervaren hoe het werkt. Nou dat viel dus reuze mee. De basis is gelijk met de andere wanden, dus eerst de wanden voorbehandelen met WallFixKrachtige muur fixeer en daarna met de WallPrimMuur primer. Is dat goed droog dan ga je de Marrakech Walls100% minerale verf met beton- of Tadelaktlook opzetten met een spatel die je bij je verf kan bestellen. De Marrakech Walls is een dikkere verf en daardoor werk je hier ook met een combinatie van water en verf. Dat meng je in een bak en met een kwast zet je de verf kris kras op de muur. Doe dit in delen zodat je tijd hebt om de verf uit te strijken met de spatel.

Kristel van Leeuwen brengt Marrakech Walls aan in badkamer in de kleur Old Linen van Pure & OriginalMarrakech Walls Old Linen | Kristel van LeeuwenMarrakech Walls spatel in badkamer Pure & OriginalMarrakech Walls Old Linen | Kristel van LeeuwenVerfblik Pure & Original in badkamer met Marrakech Walls in Old Linen Marrakech Walls Old Linen | Kristel van Leeuwen

Mocht je het heel spannend vinden om dit direct op je muur te doen pas dan bijvoorbeeld een houten plaat als MDF om hierop te oefenen. Dat geldt ook voor de kalkverf. Oefen eerst even zodat je de verf begrijpt en dan is het een hele leuke klus om aan te beginnen. Wanneer de Marrakesh Walls is opgebracht kun je deze nog een hele tijd bewerken door er met de spatel over heen te gaan, je creëert je eigen handtekening. Wanneer het droog is zet je er een beschermlaag op met de Dead Flat Eco SealerMatte sealer, dit is belangrijk in een ruimte zoals de badkamer. Ik ben heel blij met het resultaat, het is stoer en past daardoor bij de tegels met een verweerde betonlook.

Toilet na make-over met Fresco kalkverf in de kleur Old Linen van Pure & OriginalFresco Dried Clay | Kirstel van Leeuwen

Geef je toilet een andere uitstraling met Fresco kalkverf

In de kleinste kamertjes van dit huis heb ik in de ene ruimte de kleur Old Linen gebruikt en in de andere ruimte Dried Clay. Daarover heen heb ik ook weer de sealer gebruikt en dat zorgt ervoor dat de wanden af te nemen zijn met een vochtige doek en door geen wandtegels te gebruiken krijg je ook in deze kleine ruimtes een hele rustige sfeer. Heerlijk toch!

zolder voor make-overZolder geverf met Fresco kalkverf in de kleur Wild Garlic van Pure & OriginalFresco Wild Garlic | Kristel van Leeuwen

Sfeervolle zolder en chillroom

Dit huis heeft een grote zolderkamer. Dat is de chillroom voor mijn zoon en daar is al goed gebruik van gemaakt samen met zijn vriendjes. De kleuren en materialen van zijn slaapkamer heb ik hier laten terugkomen zodat ook de zolder helemaal bij de rest van het huis past.

badkamer zolder voor make-overBadkamer na make-over met Fresco kalkverf van Pure & OriginalFresco Wild Garlic | Kristel van LeeuwenBadkamer zolder na make-over met Fresco en natuurstenen wasbakFresco Wild Garlic | Kristel van Leeuwen

Badkamer make-over met Fresco kalkverf

Grenzend aan deze zolderkamer zit een badkamer, eerder zat hier de douche die al héél lang aan vervanging toe was. Dat was een hele uitdaging, De achterwand van deze douche hebben we er uitgehaald en er ontstond zo een grotere ruimte.

Radiator geschilderd Ground Pepper van Pure & OriginalTraditional Paint Ground Pepper | Kristel van Leeuwen

Door er een dakraam in te plaatsen komt er nu heel fijn daglicht binnen. Onder de dak schuinte kon er ineens een bad worden geplaatst en zijn het plafond en het schuine dak afgewerkt met eikenhouten planken. Daarbij combineert de kalkverf in de kleur Wild Garlic echt super mooi. Deze geeft een soort betonlook aan de muren dor de kleur maar ook door de manier van opbrengen. Hier koos ik ook weer om het strepend op te zetten en heb ik ook de Dead Flat Eco SealerMatte sealer als bescherming van de verf er overheen gezet. De houten kastjes en wandplank heb ik geschilderd in de kleur Black SmokeBlack Smoke, super stoer omdat die zo mat is. Die pittige kleur maakt deze ruimte helemaal af.

Ik sluit mijn verhaal af met de kleur voor de raamkozijnen en op de radiatoren.  Om de lichtere wanden wat stoerder te maken gaf ik de raamkozijnen en vensterbanken aan de binnenzijde de kleur Ground PepperGround Pepper. Dat is donkergrijs maar geeft wel een zacht contrast met de kleuren op de wanden

en laat daardoor de kleuren mooi in elkaar overgaan. Deze kleur paste ik ook toe op de radiatoren. Die waren nog in goede staat alleen niet mooi meer om te zien. Door ze in de kleur van de kozijnen te laten spuiten, ook dat is mogelijk met de matte lak, passen ze nu helemaal bij de ramen en vensterbanken en vallen ze veel minder op.

Keuken met lambrisering van Fresco kalkverf in de kleuren Dried Clay en Old LinenFresco Old Linen | Kristel van LeeuwenKeuken geschilderd in Fresco kalkverf in de kleur Old Linen van Pure & OriginalFresco Old Linen | Kristel van Leeuwen

Ik begon deze blog door te schijven dat verf zoveel verschil kan maken in je interieur en volgens mij is daar niets aan gelogen!

 

Veel schilderplezier!

Kristel

Kristel van Leeuwen is interieurstylist en eigenaresse van Woon(T)huis interieurstyling.  Een reden waarom mensen bij Kristel terecht komen is de landelijke woonstijl die typerend is voor mij. Het is warm, stoer en sfeervol. Een stylingadvies van Kristel haar hand hand is nooit koud en afstandelijk, maar geeft een heerlijk (T)huis gevoel.”

Gerelateerde artikelen: