Het kiezen van nieuwe raamdecoratie

Betonlook

Geplaatst op: 13-10-2017
Een betonlook kan eenvoudig gerealiseerd worden met Marrakech Walls100% minerale verf met beton- of Tadelaktlook. Ook Judith heeft dit ondervonden. In dit blogartikel lees je hoe Judith de betonlook toepaste in haar keuken en op haar gashaard.

Hi, ik ben Judith, een 40-jarige positieveling met een rugzak vol ervaringen en inspiratie. Ik schrijf blogs over de dingen die ik leuk vind en waar ik blij van word.

Een gashaard was een hele grote wens van mij en toen ik door een vriendin getagd werd in een foto op facebook, wist ik het zeker. Dit moest het worden! Alleen iets aangepast want wij gingen voor gas en niet voor hout.
Marrakech Walls op de haart in de kleur Slate Grey

Betonlook op de gashaard

Als je een gashaard koopt, wordt deze geplaatst zonder afwerking, dus je kijkt gewoon tegen de promafour platen aan. De meeste mensen verven ‘m vervolgens in een effen kleur, maar wij wilden een soort betonlook, maar dan donker. In eerste instantie dachten we aan betonciré, maar we schrokken zo van de prijs dat ik op zoek ging naar een alternatief.
De kale haart zoals deze geplaatst isMarrakech Walls van Pure & Original

Een betonlook met Marrakech Walls van Pure & Original

Dus ik ging aan de Google en met succes! Het alternatief voor betonciré was voor ons de Marrakech Walls van Pure & Original. Ik vond het wel enorm spannend want die gashaard is onwijs kostbaar en je wilt het echt niet verpesten.
Ik besloot eerst op een muur in de keuken te oefenen. Dit gaf me genoeg zekerheid om de betonlook ook op de gashaard aan te brengen.
Voor de keuken koos ik voor de kleur Evening Shadow
Marrakech Walls in de kleur Evening Shadow

Betonlook in de keuken

Ok, let’s do this. Nadat ik een aantal tutorials op de website had bekeken, besloot ik maar gewoon te beginnen.
Als eerste een laag WallPrim, een grondverf in de kleur van de Marrakech Walls100% minerale verf met beton- of Tadelaktlook. Ik verdunde deze een klein beetje met water zodat het makkelijk aan te brengen was met een roller. Easy peasy, dit kan iedereen!

Marrakech Walls aanbrengen in betonlook

De volgende dag ging ik dan echt aan de slag met de Marrakech Walls100% minerale verf met beton- of Tadelaktlook, spannend! Ik besloot deze aan te brengen met een blokkwast want het was best dikke ‘verf’. Volgens de gebruiksaanwijzing moet je deze dik aanbrengen, even laten drogen en dan met een spatel ‘spatelen’. Het kostte me behoorlijk wat kracht en ik had het idee dat ik het te lang liet drogen want het begon ook wat te rullen. Op een gegeven moment ben ik gaan ‘spatelen’ meteen na het aanbrengen. Dit ging goed!
Je moet wel even geduld hebben voor het eindresultaat want pas na een dag is het echt helemaal droog maar wat was het gaaf geworden!!! Ik was echt ontzettend blij met het resultaat en dit gaf veel energie en vertrouwen om de haard straks aan te pakken.
Marrakech Walls aanbrengen
Betonlook in de keuken

Waterafstotende betonlook in de keuken

Om de muur waterafstotend te maken, wat wel handig is in de keuken, heb ik er een laag Dead Flat Eco Sealer overheen aangebracht met een blokkwast. Let op, hier moet je minimaal een week mee wachten want anders kan de Marrakech Walls100% minerale verf met beton- of Tadelaktlook wittig uitslaan. Het geeft een volledig matte finish, dus je hoeft niet bang te zijn dat het gaat glanzen. Ook werd de muur niet donkerder o.i.d.
Voordat ik dit deed, heb ik overigens de muur geschuurd, met schuurpapier korrel 400, om alle oneffenheden eruit te krijgen. Door de spatel krijg je hier en daar namelijk een randje of andere oneffenheden. Met schuurpapier kan je overigens heel veel corrigeren. Je maakt de lijnen/structuren wat zachter. Dit hoef je natuurlijk niet te doen, het is net welk eindresultaat je wilt bereiken.
Dead Flat Eco Sealer, waterafstotende matte beschermerWatervaste betonlook verf in de keuken

Tijd om de gashaard te schilderen

Vol goede moed en energie ging ik op dezelfde manier aan de slag met de gashaard. De WallPrimMuur primer zat er weer snel op en de volgende dag kon ik weer gaan spatelen, jeeejjj. Toen ik op de helft was, kwam m’n moeder langs met broodjes. Superlief, alleen kan je halverwege ècht niet stoppen. Je moet het in 1 keer afmaken en nat in nat werken. Doe je dit niet, dan zal je dit altijd blijven zien. En de broodjes smaakten na een uur nog steeds erg lekker ;).

De haard ging me makkelijker af dan de keuken. Al doende leert men was hier zeker van toepassing!

Ik kon niet wachten tot het helemaal droog was, zodat het eindresultaat te zien was. De gashaard is immers het pronkstuk in de kamer, dus dan hoop je dat ie wordt zoals deze bedoeld was. Nou… Dat is 100% gelukt!!
Eerst het oppervlak voorbereiden met WallPrim op kleurWallPrim in de kleur Slate Grey

Heel mooi resultaat

Had ik al gezegd dat we blij zijn met het resultaat? Ontzettend blij en megatrots ben ik. Dat het zo mooi is geworden, had ik echt niet durven dromen en dat ik zelf deze look heb gecreëerd, maakt het helemaal te gek! Ik zeg: Missie geslaagd!
Voor de haart kozen wij voor de kleur Slate Grey.
Donkere betonlook op de haardMarrakech Walls geeft een uniek effect aan de ruimte
Lieve groet, Judith
Een gastblog door Judith Doppenberg, blogger bij Huizedop.