Binnenkijken bij een boerderij uit 1769

Binnenkijken bij een boerderij uit 1769

Geplaatst op: 17-04-2018

Binnenkijken bij een boerderij uit 1769

Natuurlijk, de stad is heel gezellig: je bezoekt er een terras of gaat naar de bioscoop. Maar voor een gezin met kleine kinderen komt toch altijd het moment dat er ernstig behoefte is aan meer ruimte. Dan wordt het tijd voor een woning op het platteland. Geert en Evelyn vonden een oude boerderij in het Brabantse Asten.

Gang met Fresco kalkverf en lakLandelijke familie woonkamer

Een boerderij in bouwkundig slechte staat moet je tot de grond toe afbreken. Een perfect afgebouwde boerderij, daarop kun je moeilijk je eigen stempel drukken. De vondst van Geert en Evelyn hield het midden tussen deze twee uitersten met als voordeel dat ze er direct in konden gaan wonen. Dat was wel zo prettig omdat ze dan de omgeving op zich in konden laten werken om plannen te maken die zouden aansluiten bij de inrichting en vormgeving van een oude boerderij. Toen ze ongeveer wisten wat ze wilden, namen ze contact op met AOZ interieur (Atelier Op Zolder) in Asten dat Geert kende uit de buurt.

Landelijke detailsLandelijke hal met kalkverfLichte woonkamer met kalkverf

Vanuit het interieurontwerp gedacht

Omdat Geert en Evelyn het belangrijk vonden om bij het ontwerp echt van binnenuit te denken en niet van buiten naar binnen, kozen ze bewust voor een interieurontwerper en niet voor een architect. Van de aanwezigheid van de oude gebinten in de boerderij wilden ze graag gebruikmaken. Marco van AOZ interieur kwam na een oriënterend gesprek terug met een moodboard ondersteund door materialen en stalen. Bepalend was de lange tafel in de ruimte die speciaal om een van de gebinten heen is ontworpen en direct ook het verbindende element tussen de keuken en de woonkamer vormt. Geert: “Alle ideeen waar Marco mee kwam waren ronduit goed. De combinatie van het betonnen aanrecht, de eiken wand, de zwarte zelliges en de deels houten en deels plavuizen vloer brengt ongelooflijk veel sfeer in deze boerderij.”

Hands on

Geert die zelf ook heel handig is en bij Berkvens Deursystemen werkt verzorgde zelf de bouwbegeleiding. “Door mijn werk heb ik affiniteit met de bouw. Het vinden van dunne stalen profielen voor de tuindeuren is bijvoorbeeld iets waar ik me enorm in heb vast gebeten. Ze waren niet kant-en-klaar te leveren, maar uiteindelijk vond ik de profielen bij een Engelse leverancier en liet ze hier in Asten bij een lokale smid in elkaar lassen.” Het geheim van goede bouwbegeleiding zit hem volgens Geert in het lang genoeg nadenken en vooral ook dingen goed voor je kunnen zien. “Voor de juiste plaats van de lichtschakelaars heb ik mezelf heel nauwkeurig voor de geest gehaald hoe de deuren draaien en hoe je naar binnen loopt. Dan weet je daarna precies waar ze moeten komen.” Bij de verbouwing was ook sprake van hergebruik van materialen die uit de sloop tevoorschijn waren gekomen.

Landelijke details en Fresco kalkverfRustige, lichte woonkamer
“Onze lange tafel werd speciaal om een van de gebinten heen ontworpen en vormt het verbindende element tussen de keuken en de woonkamer”
Een landelijk, sfeervol familiehuisLandelijke keuken met kalkverfKeuken accessoiresKeuken met kalkverf, beton en hout

Complete verrassing

Zelfs Geert, die heel inventief is als het gaat om het vinden van handige oplossingen, kwam weleens voor verrassingen te staan. Onderdeel van de verbouwing was het twaalf centimeter uitgraven van de vloer om vooral de laag ingezette deuren hoger te kunnen maken. Tevens zou er vloerverwarming aangelegd worden met daarop een eikenhouten vloer. “Tijdens de sloop roken we zo nu en dan al een behoorlijk penetrante lucht. Toen we echt diep gingen graven, kwam er een enorm grote beerput tevoorschijn. Voordeel was dat we toen tenminste wisten waar de lucht vandaan kwam. Maar een nadeel was dat we de hele put moesten leegscheppen”, vertelt Geert lachend.

Karakteristieke verftechniek

Belangrijk onderdeel van de inrichting van de boerderij was het schilderen van de muren. Marco adviseerde een combinatie van kalkverf en krijtverf van het merk Pure & Original. Basistinten die overal terugkomen zijn onder andere Old Linen en Antique White. Accentkleuren zijn Oxford Blue en Thunder Sky. Geert: “Je kunt zelf de structuur bepalen. Breng je de verf wat dikker aan, dan zie je de strepen beter. De verven van Pure & Original drogen vrij snel, dus je moet zorgen dat de banen nat blijven zodat je de afscheiding tussen de ene baan en de andere baan niet ziet. Het karakteristieke in de geverfde muur bepaal je helemaal zelf door de manier van strijken. Bij mij zie je de strepen, de lijnen en het ruwe lakoppervlak van de kwast heel goed.”

Authentieke hal met kalkverfLandelijke badkamer met kalkverfHouten details met kalkverf

Landelijke sfeer

In een oude boerderij hoort een landelijke sfeer. Evelyn: “De combinatie van de oude balken, de oude ramen en de gebinten met wat strakke, moderne elementen spreekt ons erg aan.” Dezelfde smid die de raamprofielen had gelast en de trekstangen op zolder, laste het gegalvaniseerde onderstel voor de lange houten tafel. Geert: “Smederij Van Baars uit Asten is een ambachtelijke smid die heel goed de combinatie van landelijk en industrieel aanvoelt. Ik vind het erg leuk dat ik bij dit project allerlei mensen aan elkaar heb weten te koppelen.” Evelyn: “Het is voor ons ook belangrijk dat de rust uit de omgeving als een soort verlengstuk naar binnen toe werkt.” Geert en Evelyn namen meubels uit hun oude huis in Eindhoven mee, maar pasten ze aan de nieuwe look in de boerderij aan.

Perfect duo

Op de vraag wat Geert andere mensen die een boerderij verbouwen zou aanraden, antwoordt hij: “Het is heel belangrijk dat iemand met verstand van zaken meekijkt. Het was Marco van AOZ interieur die met het idee kwam de lange tafel rondom het gebinte te maken. Marco bepaalde de kleuren, hij verzon het lichtplan en hij kwam met de materialen. Zo iemand heb je echt nodig.” “De tafel is de eyecatcher in huis. Als we verjaardagen vieren zitten we met de hele bups aan en rond de tafel. En aan die tafel bedenken we ook steeds weer nieuwe plannen. “Nu wil Geert weer houten luiken aan de binnenkant van de ramen.” “En Evelyn wil in het schuurtje een eigen werkplek hebben waar ze ook een B&B kan maken”, verklapt Geert. “Je bent nooit klaar met zo’n project”, stemt het duo in.

Kleurenkaart Pure & Original

Keuken: wanden basis Fresco100% minerale kalkverf met kleurnuances Old Linen, accentkleur Fresco Thunder SkyThunder Sky
Woonkamer: wanden basis Fresco Old Linen, accentkleur Fresco Oxford BlueOxford Blue
Hal: wanden basis Fresco Old LinenOld Linen, accentkleur Fresco Thunder Sky
Badkamer: wanden Fresco Silver LikeSilver Like & wanden Fresco Pigeon GreyPigeon Grey

Geert en Evelyn en gezin
Gepubliceert in: Landelijk Wonen 2018-02
Productie, styling & tekst: Emma van Dantzig
Fotografie: Jansje Klazinga

Met dank aan:
AOZ Interieur
Rector Nuijtsstraat 13a
5759 RG  HELENAVEEN
+31 493 690 871
info@aozinterieur.nl
www.aozinterieur.nl

Pure & Original
info@pure-original.nl
www.pure-original.nl
info@pure-original.be
www.pure-original.be